Wooncomplex met 27 woningen

In Doetinchem staat het wooncomplex van woningcorporatie Sité Woondiensten aan de Erdbrinkplein. De blokverwarming levert warmte aan 27 huurwoningen en is sinds 2015 eigendom van Eteck. De 17 jaar oude warmtevoorziening, een WKK met cv-ketels voor zowel ruimteverwarming als warm tapwater, was aan vervanging toe. Daarnaast wil de woningcorporatie straks graag zonnepanelen op het dak leggen. Het team van Corporatiewarmte heeft gekeken naar de beste, integrale verduurzamingsoplossing en heeft deze uitgevoerd. Het eerste weekend leverde gelijk 100% aardgasreductie op!

Samen met Sité Woondiensten zijn door Corporatiewarmte alle energiestromen van het complex geanalyseerd. Door alle elektrastromen te bundelen en zo goed mogelijk te verdelen, leverde dit een zeer gezonde business case op om te verduurzamen. Deze business case geldt voor zowel de verduurzaming van de blokverwarming als voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak.

In het kader van betaalbaarheid en leveringszekerheid is voor de blokverwarming gekozen voor een hybridesysteem dat in 3 weken tijd werd gerealiseerd. Naast het ketelhuis in de parkeerkelder is een hoog temperatuur luchtwater warmtepomp geplaatst. Het duurzame systeem levert sinds begin 2021 nu 68% aardgasreductie en 34% CO2-reductie. Samen met de zonnepanelen op het dak zal later de CO2-reductie rondom de warmtelevering zo'n 60% bedragen.

Dankzij een tijdelijke noodvoorziening hebben de bewoners tijdens de verduurzaming geen enkele leveringsonderbreking opgemerkt. Veel bewoners zijn zelfs uit belangstelling regelmatig even komen kijken uit om te weten wat een warmtepomp is en hoe deze werkt. Zij zijn nu ook meer betrokken rondom de energietransitie.

Omdat in de woningen geen aanpassingen nodig zijn, was goedkeuring van de huurders niet nodig. Daardoor is het besluitvormingsproces snel gegaan. Deze integrale aanpak samen met het snelle besluitvormingsproces bij de woningcorporatie, is kenmerkend voor de oplossingen en de werkwijze van Corporatiewarmte.

Wilt u graag meer weten over dit project en wat Corporatiewarmte voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Foto Erdbrinkplein Eteck
Overzicht 2