Seniorencomplex met 52 woningen

Een wooncomplex van een woningcorporatie staat in een rustige en groene omgeving en wordt vooral bewoond door senioren. Het complex met 52 woningen uit 1989 heeft het ketelhuis met een blokverwarming op het dak staan.

De ketels, die zowel verwarming als warm tapwater maken, zijn aan vervanging toe. Op aanvraag van de woningcorporatie heeft Corporatiewarmte de situatie geanalyseerd hoe de blokverwarming te verduurzamen is. Er zijn 4 verschillende technieken voorgesteld en met elkaar vergeleken. Op basis van een multicriteria analyse (MCA) is gekozen voor een systeem met een water-water-warmtepomp, buffers en een kleine HR-ketel als piekvoorziening in de technische ruimte.

Op het dak wordt 125 m2 PVT-panelen geplaatst. Dit alles wordt aangestuurd door slimme regeltechniek. De oplossing leidt tot 71% aardgasreductie en 40% CO2-reductie. De Total Cost of Ownership van dit systeem is het laagste en dankzij de stille warmtepomp is er geen geluidsoverlast. De woningen hoeven niet aangepast te worden, de huurders merken niet dat ze straks duurzame warmte krijgen in plaats van fossiele warmte.

Wanneer Corporatiewarmte de blokverwarming tijdelijk overneemt, de verduurzaming financiert en daarna duurzame warmte levert, bespaart dit de woningcorporatie meer dan €3.000 per woning. Samen met de woningcorporatie bekijken we hoe deze €156.000 ingezet kan worden om bij het complex nog meer CO2 te besparen. Bijvoorbeeld door extra te isoleren zodat de energierekening van de huurders nog meer zal zakken en meer wooncomfort wordt geboden.

Wilt u graag meer weten over dit project of wat Corporatiewarmte voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Flat 2 - low res