Galerijflat met 90 woningen

De Heijermansflat van woningcorporatie Woonbron heeft 90 woningen verspreid over 12 etages. De centrale blokverwarming was aan vervanging toe en Woonbron wilde dit natuurlijke moment gebruiken om te verduurzamen. Met de analyses van Corporatiewarmte heeft Woonbron een gefundeerde en toekomstbestendige keuze kunnen maken.

Er zijn drie scenario’s met een business case uitgewerkt om de blokverwarming in de kelder aardgasvrij te krijgen, waarbij ook beproefde, innovatieve technieken zijn toegepast:

  • Scenario 1: 76% aardgasreductie met een hybride systeem met hoge temperatuur lucht-water warmtepompen en CV-ketels
  • Scenario 2: 100% aardgasreductie met een hybride systeem met hoge temperatuur lucht-water warmtepompen, een biovergister voor biogasproductie uit groente-, fruit- en eetafval (GFE) en CV-ketels die draaien op biogas
  • Scenario 3: 100% aardgasreductie met een all-electric systeem van een combinatie van hoge temperatuur lucht-water-warmtepompen en water-water-warmtepompen en PVT-panelen op het dak

Doordat er in het verleden isolerende maatregelen getroffen waren, is het te plaatsen vermogen aanzienlijk lager dat de huidige blokverwarming. En daarmee is het mogelijk om ook deze flat in 1x aardgasvrij te maken.

Woonbron heeft gekozen om voor het hybride systeem van Scenario 1 te gaan. Daarmee houdt zij ruimte om later bijvoorbeeld het GFE uit de flat in te zetten voor lokaal opgewekte biogas. Of om eventueel op een warmtenet aan te sluiten. Ontwikkelaar Herman Schoehuijs van Woonbron legt de keuze uit.: "Op basis van het MJOP en de resterende exploitatieperiode is dit, voor ons meest logische en economisch voordelige, duurzaamheidsscenario gekozen."

Over de samenwerking met Corporatiewarmte geeft Herman aan: "Corporatiewarmte kwam met een duidelijke visie, grondige technische en praktische kennis en een gestructureerde aanpak. En extra uitleg achteraf bleek geen enkel probleem. Kortom: een fijne en productieve samenwerking!'"

Wilt u ook verder geholpen worden om uw complex te verduurzamen, waarbij de laatste stand van de techniek wordt toegepast? Neem dan graag contact met ons op.

IMG_20200114_160310